Bijz. Solisten bij ‘t koar
Mk St. Remigius Klimmen
Bijz. Solisten
Mannenkoor 1956 - 2023
Bèr Schellings Bas Bèr Schellings geboren te Maastricht werd reeds op jonge leeftijd lid van het mannenkoor "Konink­lijke Zangvereniging Mastreechter Staar". Het bleek spoedig dat zijn krachtige stem en zijn muzikale kwaliteiten hem als solist van het koor bestemden. Vele jaren had hij zanglessen en perfectioneerde zijn muzikale opleiding als bassolist bij diverse gerenommeerde zangpedagogen, waaronder de bekende pedagoog Harry Dieteren uit Landgraaf. Intussen is Bèr Schellings sinds vele jaren de vaste solist van de "Mastreechter Staar" bij alle optredens, in binnen- en buitenland. Hij heeft als solist op alle belangrijke concertpodia gestaan, zoals: het Concertgebouw te Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, het Théâtre des Champs Elysées te Parijs, de Musikvereinssaal te Wenen en de Franz Liszt-Academie te Boedapest. Tijdens de concerttournee van de Staar naar Canada in 1995, in het kader van 50 jaar bevrijding, nam hij de solopartijen voor zijn rekening, waarbij hij tevens enkele concerten gaf met de Koninklijke Militaire Kapel. Onder diverse dirigenten werkte hij mee als solist bij vele opna­men van LP's en CD's, bij optredens voor radio en televisie, vaak met andere bekende zangsolisten. Bèr Schellings is met vaste regelmaat solist bij Mannenkoor Sint Remigius met name voor het opera- en bel canto- repertoire. Hij is ook regelmatig gastsolist bij opera- en musicalgezelschappen. Ook maakt hij deel uit van het door Harry Dieteren en Wil Meurders opgerichte Solisten-Ensemble "Bella Voce". Veel indruk maakte hij kort geleden op een verjaardagsconcert voor Kroonprins Willem- Alexander, waarbij hij persoonlijk op audiëntie bij de prins werd uitgenodigd. Hoogtepunten uit onze samenwerking: Koffie-concert 1987, Jubileumconcert 25 jaar pianiste Wil Meurders, Jubileumconcert 40 jaar mannenkoor Sint Remigius en Concerto Grandioso in 2002. Door de jarenlange band die Mannenkoor Sint Remigius met Bèr heeft is hij van solist tot zangersvriend en "clublid" van de Remigiusfamilie geworden.
Maria van Dongen Sopraan Genoot haar zangopleiding aan het Conservatorium in Maastricht. Bij haar eindexamen slaagde ze voor solozang cum laude. Vrij kort daarna keerde ze Klimmen en Zuid-Limburg de rug toe voor haar verdere zangcarrière. Bij de Operastudio in Amsterdam zong zij diverse rollen in opera's van Mozart, Verdi, Smetana en Stravinski. Na haar opleiding werd zij gevraagd voor diverse operaproducties, concerten en radio- en tv opna­men. Samen met het Limburgs Symphonie Orkest, soleerde zij in o.a. Carmen van Bizet en Boccaccio van Suppé. Ook bij de Nederlandse Opera Stichting en Opera Forum vervulde zij diverse rollen. Na ook nog bij het Muziektheater Amsterdam enkele rollen vervuld te hebben werd het tijd voor het buitenlandse werk. In de Opernhauser van Osnabrück, Klagenfurt en Berlin schitterde zij in diverse rollen. Concertreizen naar de Verenigde Staten, Hamburg, Wenen, Parijs, Londen en Praag, heeft zij inmiddels ook achter de rug. Zij was ook te gast bij diverse Nederlandse en Belgische radio- en tv omroepen. In de beginjaren van het Maastrichtse Salon Orkest van André Rieu soleerde zij tijdens tv opnamen. Hoogtepunten met Mannenkoor Sint Remigius waren o.a. koffieconcert 1978, 1979, 1981, 1986, 1993, 1996, jubileumconcert 25 jaar Sint Remigius en jubileumconcert 25 jaar pianiste Wil Meurders-Tukkers. Haar roots liggen echter nog steeds in Craubeek, waar het Mannenkoor Sint Remigius het levenslicht zag. De aantrekkingskracht tot haar Mannenkoor Sint Remigius is hierdoor deels verklaard. Haar vriendschappelijke verbondenheid gaat ook bij Maria van Dongen veel verder. Zij werkte actief mee aan de wijd en zijd bekende Straatkermis van Craubeek en is een veel geziene gast bij de overige Remigius-activiteiten. Maria van Dongen is naast solist al vele jaren, vriendin en "clublid" van de Remigiusfamilie.
Hub Delamboye Tenor "Mannenkoor St. Remigius met gouden lenteklanken" Tijdens dit concert op 8 april 2006 verleende o.a. tenor Hubert Delamboye solistische medewerking. Hub werd geboren in Valkenburg en groeide op in Scheulder . Op 7 jarige leeftijd kwam hij via een piano-opleiding in Valkenburg in aanraking met de muziek. Als jongeman sloot hij zich aan bij het Kerkelijk Zangkoor van Scheulder en de Lentebloem in Margraten. Door omstanders, die hem hoorden zingen tijdens zijn werkzaamheden bij garage Willems in Maastricht, werd hij aangemoedigd om zijn bijzondere stem verder te ontwikkelen. Op 18 jarige leeftijd werd Hubert aangenomen als student bij het Conservatorium in Maastricht en kwam al snel onder de hoede van Leo Ketelaars, waarbij hij in 1974 cum laude slaagde. Zijn bijzondere stem, zijn omvangrijk opera repertoire en de samenwerking met grote dirigenten brachten hem in de loop der jaren in vele operahuizen van de wereld, o.a. New York, Tokyo, Londen, Parijs, München, Salzburg, Wenen, Rome, Barcelona, Milaan. Dat Hubert voorlopig nog niet is uitgezongen, blijkt wel uit zijn overvolle agenda. Maar tijdens het concert "Mannenkoor St. Remigius met gouden lenteklanken" is de beste tenor, die Nederland ooit heeft voortgebracht, onze gast.
f
Mk St. Remigius aangesloten bij:
Zingende mensen gelukkige mensen
Lees onze:
* Sjuëlder, 7 juli 1945 † Mergraote, 11 juni 2018